"1000 ПРИЧИНИ ДА СЕ ГОРДЕЕМ,
ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ"

Да разкажем за книгата всичко онова, което искаме, няма
възможност - това би означавало да напишем нова книга. Поради
тази причина по-долу публикуваме интервю на изпълнителния
директор на Фондация "Българска гордост" г-жа Надя Тончева:- За какво разказвате в книгата?
- Съдържанието е обособено в кратки текстове, всеки от които посветен на личност или факт от миналото и съвремието ни.

- За кого е предназначена книгата?
- За всички онези, които така или иначе се гордеят с произхода си. Нямаме за цел да убеждаваме нихилистите или хората, които не се гордеят с името Българин. Всеки има свободата да се гордее, или да не се гордее; да обича, или да не обича.

- Кои са поводите за гордост?
- Всеки запитан българин за поводите за гордост традиционно отговаря с имена като Бенковски, Райна Княгиня и т.н. Радвам се, че е силна родовата ни памет по отношение на такива видни и достойни българи и че всеки мой сънародник знае за тях.

Но аз се гордея и с изключителния математик Румен Зарев, спечелил три медала от три последователни международни олимпиади. В Залата на славата, представляваща официална статистика на International Mathematical Olympiad и неофициална ранглиста на участниците за всички олимпиади до 2007 г., Зарев заема 10-то място с още няколко математици, включително друг българин. Въпросът е там, че за Раковски, Гоце Делчев, Стамболов, чиито имена, слава Богу, помним и пазим, информация има - знаем какво и къде да търсим. Докато за въпросния Румен Зарев ние дори не знаем, че съществува.

- Това означава, че има личности и събития, които са повод за гордост, но не са включени в книгата...
- Да, така е, но включените в книгата причини са 1002, което подсказва, че има още много. Изданието не претендира за енциклопедичност, по-скоро е алманах - алманах на българската гордост. Целта е да обърнем мисленето от посока гордея се само с "пролятата кръв" в посока гордея се и с настоящето, и с потенциала за бъдещето.

- Как решавахте кой и какво да бъде включено?
- Залагахме на един от трите принципа: първи - значението на конкретната причина да не бъде единствено местно, т.е. следвахме логиката на въпроса "Какво България е дала на Европа, на света?"; втори - търси се елемент на уникалност, както е случаят с Белоградчишките скали; трети - представяне на български пример в различни области и категории. Когато получавахме предложение, екипът ни проверяваше за съответствие с някои от посочените принципи и включваше или не въпросното предложение под формата на причина.

- Откъде получавахте тези предложения?
- На 18.01.2007 г. в Стара Загора събрахме около 60% от музеите в страната. На присъстващите беше представен проектът за книгата, както и уточнението, че желаем да ни изпратят своите причини за гордост, които са по-малко популярни. В този дух, вместо текст причина за всеизвестния Любен Каравелов, бихме искали текст причина за Велико Недев от Елхово, който през 1888 г., на Световното земеделско изложение в Брюксел, се представя с най-едрите зърна жито и печели Златен медал.

- И защо някой трябва да се гордее с Велико Недев?
- Никой не е длъжен да се гордее, или да не се гордее. Велико Недев е пример за силен дух, воля, потенциал и резултат. Когато разказвам на някого за България, искам да имам доказателствени факти. Велико Недев и хилядите като него ми дават възможност да заявя, че България, с нейните личности, минало и настояще, е не по-малко велика от Франция, САЩ, Русия и т.н.

- Велика ли е България?
- България е моята родина, една е, обичам си я. Не мога да имам две родини, дори няма такава словоформа. Велика ли е? Точно колкото САЩ е велика за един американец, точно толкова България е велика за мен, без да имам потребност любовта ми да кристализира на базата на сравнения. Моята майка, например, не е най-красивата на жена на света, но не съм виждала по-сини и по-топли очи от нейните. Същото е и с родината за всеки, който избира да я обича.

- Относно обвиненията в евтина пропаганда...
- Живея в свободна страна и ако желая, мога да пропагандирам идеите си. А затова, дали е евтина, натрупаните дългове през годините на съставяне, както и онези за печат и хартия говорят, че всъщност това е една доста скъпа пропаганда, която нямам представа колко години ще изплащаме със съдружниците ми. Със стартирането на проекта, към края на 2006 г., се опитахме да ангажираме с каузата политици и министри, които откликнаха с готовност и писмено изразиха моралната си подкрепа. Когато, обаче, отидохме в "Абагар" (Велико Търново), се оказа, че в нашата страна писмената морална подкрепа не е разплащателно средство.

- И затова ли струва 66 лева?
- И затова, и защото искаме и да спечелим нещо. Хубаво е книгата да има символична цена от 1 лев, който да отива за благотворителност, ама сме много малки, бедни и задлъжняли, за да си позволим това със съдружниците ми.

- И какво ще остане накрая?
- Една разказана приказка. Ако не друго, то аз и съдружниците ми във Фондация "БГ"- Петър Желязков и Димитър Баръмов, разказахме за България такава, каквато е в нашите очи. Някой ще търси 1000 причини да се срамува, че е българин, а сигурно ще намери и повече. Въпрос на избор. Ние избрахме да се гордеем.

1000 ??????? ?? ?? ???????